ΑΓΙΑ ΛΑΥΡΑ ΛΑΒΑΡΟΓενική Περιγραφή:

Εικόνες από την εξωτερική και εσωτερική άποψη της σημερινής Μονής.Απο το πλάτανο στην είσοδο της Μονής που στα 600 χρόνια της ζωής του συνδέει το παρόν με την ιστορία.Επίσης εικόνες απο το μνημείο των Ηρώων που δεσπόζει σε λόφο βόρεια της Μονής και γενική άποψη των Καλαβρύτων.

Παλαιμονάστηρο:

Εικόνες από το Παλαιομονάστηρο το οποίο βρίσκεται περίπου 10 λέπτα από τη Σημερινή Μονή. Ο επισκέπτης παίρνει την αίσθηση του επιβλετικού και απόκρημνου αλλά μεταφέρεται και πολλούς αιώνες πίσω αφού το βυζαντινό στοιχείο κυριαρχεί.Η ανοικοδόμηση της Μονής έγινε το 961. Λειτουργίες γίνονται κάθε Δευτέρα του Πάσχα και των Εισόδων της Θεοτόκου.

Ιστορικός Ναός:

Εικόνες από το ναό της επαναστάσεως ζωντανεύοντας τις μνήμες της ενάρξεως του μεγάλου αγώνα.Ο ναός είναι ένα λιθόκτιστο,τρίκογχο κτίσμα αγιορίτικου τύπου σε απλούστερη μορφή.Ημερομενία ενάρξεως του Ιστορικού ναού η 19 Μαρτίου 1689.

Καθολικός Ναός:

Εικόνες από την εξωτερική και εσωτερική άποψη του Καθολικού της σημερινής Μονής.

Ιστορικά Κειμήλια:

Η Μονή της Αγίας Λαύρας είναι πλούσια σε κειμήλια με θρησκευτική και ιστορική σημασία.Εδώ παρουσιάζουμε ένα πολύ μικρό μέρος τον κειμηλίων,τα σπαθιά και τα όπλα του 1821 .Επίσης το ιερό λάβαρο,η πρώτη ελληνική σημαία όπου ορκίστηκαν οι αγωνιστές του 1821.Στο μουσείο της Μονής φυλάσονται επίσης εικόνες, αρχιερατικά άμφεια, εγκόλπια, ευαγγέλια, αρχιερατικοί ράβδοι, επιτραχήλια, ιεροδιακονικά οράρια, επιμανίκια, ζώνες, επιγονάτια.

Έγγραφα:

Tα έγγραφα παρατήθονται ταξινομημένα όπως ακριβώς φυλάσονται στο μουσείο της Μονής.Υπάρχουν Ελληνικά, Εκκλησιαστικά, Δικαιοπρακτικά, Βενετικά, Τουρκικά και ποικίλα έγγραφα,απο το 1688 εώς το 1906.
Navigator Navigator Navigator