1.25 ΠΩΣ ΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕ ΑΡΧΕΙΑ TIFF ;


Οι αναγνώστες αρχείων TIFF πρέπει να χρησιμοποιούν πολλά τεχνάσματα, για να αυξήσουν την συμβατότητα τους με τις άλλες εφαρμογές. Ενας αναγνώστης TIFF πρέπει να αποφασίζει ποιες ετικέτες και περιεχόμενα ετικέτας υποστηρίζει, πώς να χειρίζεται τα άγνωστα περιεχόμενα ετικετών και πότε να απορρίπτει αρχεία TIFF, ως μη αναγνώσιμα.

Κατ' αρχήν, ένας αναγνώστης TIFF πρέπει να αποφασίζει ποιες ετικέτες και ποια περιεχόμενα ετικετών θα υποστηρίζει και ποια όχι. Αυτό απαιτεί κάποιο συμβιβασμό μεταξύ του μεγέθους του κώδικα και της ευελιξίας. Ο πιο καλός αναγνώστης αρχείων θα πρέπει να είναι ικανός να χειρίζεται όλες της γνωστές ετικέτες και όλα τα περιεχόμενα τους. Αυτό απαιτεί υποστήριξη για όλους τους τύπους εικόνας (ασπρόμαυρες, με αποχρώσεις γκρι και έγχρωμες) και υποστήριξη τόσο της οργάνωσης των ΒΥΤΕ με μορφή όπως του επεξεργαστή 68000, όσο και του 8086. Ενας όχι και τόσο καλός αναγνώστης θα είναι ικανός να χειρίζεται μόνο ένα μέρος από τις υπάρχουσες ετικέτες. Φυσικά, οι κακοί αναγνώστες αρχείων TΙFF δεν θα είναι ικανοί να χειρίζονται πολλά διαφορετικά αρχεία TIFF.

Ενας αναγνώστης αρχείων TIFF θα πρέπει να είναι τουλάχιστον ικανός να χειρίζεται όλα τα προκαθορισμένα (εξ' ορισμού) περιεχόμενα ετικέτας, όπως αναφέρονται στο προηγούμενο κεφάλαιο. Αυτό καλύπτει τα περισσότερα από τα υπάρχοντα αρχεία TIFF.

Πρόσθετα, ένας αναγνώστης TIFF θα πρέπει να απορρίπτει έξυπνα τα αρχεία εικόνων, που δεν μπορούν να υποστηριχτούν από το πρόγραμμα εφαρμογής. Για παράδειγμα, ένας αναγνώστης TIFF θα πρέπει να ελέγχει και να βλέπει εάν η εικόνα είναι έγχρωμη ή έχει αποχρώσεις του γκρι και ενδεχομένως να απορρίπτει το αρχείο.

Ενας αναγνώστης TIFF θα πρέπει να αγνοεί όλες τις ετικέτες, τις οποίες δεν αναγνωρίζει (ιδιωτικές ετικέτες). Οι περισσότερες ιδιωτικές ετικέτες δίνουν πληροφορίες οι οποίες είναι χρήσιμες για ένα μικρό αριθμό εφαρμογών. Οι γνωστές ετικέτες, οι οποίες δίνουν μόνο πληροφορίες για το αρχείο, μπορούν επίσης να αγνοηθούν με ασφάλεια (όνομα σελίδας κ.λ.π). Αν το αρχείο περιέχει ετικέτες που δίνουν πληροφορίες για έναν άγνωστο αλγόριθμο συμπίεσης, τότε το αρχείο αυτό θα πρέπει να απορρίπτεται.

Ενας αναγνώστης TIFF δεν θα πρέπει να θεωρεί ότι μία ετικέτα, που υπάρχει στον κατάλογο, έχει το προκαθορισμένο περιεχόμενο. Ολες οι ετικέτες θα πρέπει να ελέγχονται, για να σιγουρευτούμε ότι χρησιμοποιήσαμε το κατάλληλο περιεχόμενο. Αυτό θα βοηθήσει στην συμβατότητα και στην ανταλλαγή των αρχείων. Για παράδειγμα, εάν η ετικέτα προσανατολισμού εμφανίζεται στον κατάλογο, ο αναγνώστης TIFF θα πρέπει να ελέγχει την ετικέτα και να σιγουρευτεί ότι το περιεχόμενο είναι "1", πριν θεωρήσει ότι το περιεχόμενο είναι "1". Αν και αυτό αυξάνει τις απαιτήσεις σε κώδικα, εξασφαλίζει την σωστή αποκωδικοποίηση των δεδομένων του αρχείου.

Τελικά, ένας αναγνώστης TIFF θα πρέπει να μπορεί να κάνει τις σωστές υποθέσεις για τις ετικέτες που δεν παρουσιάζονται στον κατάλογο. Οπως προαναφέραμε, στους εγγραφείς TIFF επιτρέπεται να μην υπάρχουν στο αρχείο οι ετικέτες που έχουν το προκαθοριζόμενο περιεχόμενο. Ετσι, κάθε ετικέτα που δεν υπάρχει στο αρχείο μπορεί να θεωρηθεί ότι έχει σαν περιεχόμενο το προκαθοριζόμενο. Για παράδειγμα, η ετικέτα "BΙΤ ΑΝΑ ΔΕΙΓΜΑ" έχει σαν προκαθοριζόμενο περιεχόμενο "1". Αυτό σημαίνει ότι η ψηφιακή εικόνα περιγράφεται με 1 BIT/(στοιχείο εικόνας). Εάν η ετικέτα "BΙΤ ΑΝΑ ΔΕΙΓΜΑ" δεν υπάρχει στον κατάλογο, ο αναγνώστης μπορεί να θεωρήσει ότι η τιμή της ετικέτας είναι "1".