1.3 ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ TIFF


Αν και η συγκρότηση ετικετών στο TIFF φαίνεται να προσθέτει μη απαραίτητες πληροφορίες, οι ετικέτες είναι το κλειδί της επιτυχίας των αρχείων TIFF έναντι των αρχείων με σταθερή διάταξη, γιατί είναι πολύ εύκολο να προστεθούν νέες ετικέτες χωρίς να απαιτείται να ξαναγραφτεί ολόκληρο το λογισμικό υποστήριξης (δηλ. το πρόγραμμα). Για παράδειγμα, κάποιος που κάνει εφαρμογές μπορεί να θέλει να προσθέσει μία ετικέτα "ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΣΧΕΔΙΑΣΗΣ" σε μία εικόνα. Αυτή η ετικέτα μπορεί να συμπεριληφθεί με τις άλλες ετικέτες ακόμα και όταν τα δεδομένα του αρχείου είναι γραμμένα. Οι παλαιές εφαρμογές οι οποίες διαβάζουν TIFF αρχεία δεν χρειάζεται να ξαναγραφτούν, εκτός και εάν θέλουν να κάνουν χρήση της νέας ετικέτας. Οι εφαρμογές ανάγνωσης μπορούν στις περισσότερες περιπτώσεις να αγνοήσουν με ασφάλεια τις μη αναγνωρίσιμες ετικέτες, όπως η "ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΣΧΕΔΙΑΣΗΣ".

Σε αντίθεση, μία διάταξη με σταθερή οργάνωση συνήθως απαιτεί να ξαναγραφτούν όλες οι εφαρμογές κάθε φορά που προσθέτουμε ένα νέο πεδίο. Η επανεγγραφή oλόκληρου του λογισμικού είναι απαραίτητη, ακόμα και έαν μερικές εφαρμογές δεν θέλουν να χρησιμοποιήσουν την νέα πληροφορία.

Μερικές αλλαγές στο μέλλον όμως, είναι δυνατόν να επηρεάσουν μία υπάρχουσα εφαρμογή. Για παράδειγμα, αν μερικές πρόσθετες τροποποιήσεις πρέπει να γίνουν για την υποστήριξη ενός νέου είδους δεδομένων εικόνας, μία υπάρχουσα εφαρμογή είναι πιθανόν να μην μπορεί να εξηγήσει κατάλληλα τα δεδομένα της εικόνας. Οι περισσότεροι τύποι δεδομένων εικόνων, όπως με αποχρώσεις του γκρι και έγχρωμες, έχουν οριστεί ώστε να κάνουν τη διάταξη TIFF όσο πιο ευέλικτη γίνεται.

Ενα άλλο πλεονέκτημα των TIFF είναι ότι μπορούν να ανταποκριθούν σε μια μεγάλη ποικιλία εικόνων. Τα TIFF αρχεία συμπεριλαμβάνουν ετικέτες με πληροφορίες όχι μόνο για το ύψος και το πλάτος μίας εικόνας, αλλά επίσης για την ανάλυση της εικόνας. Ακόμα υποστηρίζουν δεδομένα για εικόνες με αποχρώσεις του γκρι και έγχρωμες, ενώ ακόμα μας επιτρέπουν να χρησιμοποιούμε τόσο γνωστούς, όσο και ιδιωτικούς αλγόριθμους συμπίεσης δεδομένων.

Υπάρχουν όμως και μερικά μειονεκτήματα στα TIFF που θα πρέπει να αντιμετωπίζονται έξυπνα. Η ευελιξία των TIFF θέτει ένα πρόβλημα το οποίο είναι ότι δεν υπάρχει ένας καθορισμένος τύπος αρχείου TIFF και διάφορες εταιρίες μπορούν να επιλέγουν την υποστήριξη διάφορων πεδίων ετικετών TIFF. Δηλ. κανείς δεν μας εγγυάται ότι ένα πρόγραμμα επιτραπέζιου εκδοτικού συστήματος θα διαβάζει οποιαδήποτε συλλογή ετικετών TIFF. Ετσι, υπάρχει μία σοβαρή απαίτηση για πρόσθετο συντονισμό πέρα από την τήρηση των κανόνων των TIFF. Για αποτελεσματικό χειρισμό αυτού του μειονεκτήματος, υπάρχουν συστάσεις σε επόμενο κομμάτι του κεφαλαίου. Εάν ακολουθηθούν αυτές οι συστάσεις, είναι πιθανότερο να έχουμε συμβατότητα με άλλες εφαρμογές.

Ενα ακόμη μειονέκτημα των TIFF είναι ότι η διάταξη τους είναι πιο περίπλοκη στο να την καταλάβουμε και να την εφαρμόσουμε σε σχέση με τη σταθερή διάταξη των παραδοσιακών αρχείων εικόνας.
Αλλο ένα μειονέκτημα είναι ότι οι εφαρμογές χρειάζονται περισσότερο λογισμικό για το διάβασμα και την εγγραφή αρχείων TIFF συγκριτικά με το διάβασμα και την εγγραφή των αρχείων σταθερής διατάξης. Το επιπλέον όμως αυτό λογισμικό είναι ένα μικρό ποσοστό του συνολικού προγράμματος, άρα αυτό δεν αποτελεί τόσο σημαντικό πρόβλημα.