1.11 ΕΤΙΚΕΤΕΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΕΙΚΟΝΑΣ ( PIXEL )


Οι ετικέτες αυτές περιγράφουν το είδος της εικόνας ( μονόχρωμη, με διαβαθμίσεις του γκρι, έγχρωμη κλπ ). Ακόμη, μας δίνουν πληροφορίες για το πώς θα πρέπει να ερμηνεύσουμε τα δεδομένα της εικόνας. Οι ετικέτες αυτές θα πρέπει να ελέγχονται με μεγάλη προσοχή, ώστε να είμαστε σίγουροι ότι η εφαρμογή μας μπορεί να χειριστεί το συγκεκριμένο τύπο εικόνας. Για παράδειγμα, αν η εφαρμογή μας μπορεί να χειριστεί μόνο μονόχρωμες εικόνες και το αρχείο TIFF περιέχει μία έγχρωμη εικόνα, τότε το πρόγραμμα θα πρέπει να εμφανίσει το κατάλληλο μήνυμα και να απορρίψει το αρχείο. Οι περισσότερες ετικέτες, που ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία, είναι στην πραγματικότητα χρήσιμες μόνο για έγχρωμες εικόνες και για εικόνες με διαβαθμίσεις του γκρι, ενώ για τις μονόχρωμες εικόνες δεν προσφέρουν καμιά ουσιαστική πληροφορία. Θα πρέπει να σημειώσουμε ακόμη ότι μερικές από τις πιο κάτω ετικέτες έχουν εισαχθεί τελευταία για χρήση στα αρχεία TIFF, άρα είναι πιθανό να υπάρχουν ορισμένα προβλήματα συμβατότητας με ορισμένες εφαρμογές.


**1. ΕΤΙΚΕΤΑ " ΔΕΙΓΜΑΤΑ ΑΝΑ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΕΙΚΟΝΑΣ "**


ΟΝΟΜΑ ΕΤΙΚΕΤΑΣ : SamplesPerPixel
ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΤΙΚΕΤΑΣ : 277 ( 115 h )
ΤΥΠΟΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ : Short
ΑΡΙΘΜΟΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ : 1
ΕΥΡΟΣ ΤΙΜΩΝ : 0 .. 65535


Η ετικέτα αυτή δηλώνει τον αριθμό των δειγμάτων που χρειάζονται για να περιγραφεί κάθε στοιχείο εικόνας. Για ασπρόμαυρες εικόνες η τιμή της ετικέτας θα είναι "1", ενώ για έγχρωμες εικόνες με τρία επίπεδα χρώματος η τιμή της ετικέτας θα είναι "3". Για εικόνες με διαβαθμίσεις του γκρι, οι οποίες για να περιγραφούν χρειάζονται 4 ή 6 BIT, η τιμή της ετικέτας θα είναι πάλι "1". Αυτό συμβαίνει γιατί οι εικόνες με διαβαθμίσεις του γκρι δεν χρειάζονται διαφορετικά επίπεδα χρώματος για να περιγραφούν. Είναι όμως δυνατόν μία εικόνα με διαβαθμίσεις του γκρι να φυλαχθεί σε ένα αρχείο TIFF σαν εικόνα με διαφορετικά επίπεδα χρώματος. Αυτό γίνεται συνήθως για να απλοποιήσουμε τις διαδικασίες συμπίεσης δεδομένων. Στην περίπτωση αυτή, κάθε επίπεδο χρώματος κρατάει ένα bit ανά στοιχείο εικόνας για κάθε διαβάθμιση του γκρι. Για μονόχρωμες εικόνες και για εικόνες με διαβαθμίσεις του γκρι η εξ' ορισμού τιμή είναι "1". Προς το παρόν χρησιμοποιούνται μόνο οι τιμές "1" και "3" (εικόνες R.G.B.). Τιμές άλλες εκτός από αυτές θα πρέπει να χρησιμοποιούνται με μεγάλη προσοχή και πάντα σύμφωνα με τα πρότυπα των αρχείων TIFF.


**2. ΕΤΙΚΕΤΑ " BIT ΑΝΑ ΔΕΙΓΜΑ "**


ΟΝΟΜΑ ΕΤΙΚΕΤΑΣ : BitsPerSample
ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΤΙΚΕΤΑΣ : 258 ( 102 h )
ΤΥΠΟΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ : Short
ΑΡΙΘΜΟΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ : ΙΣΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΤΙΜΗ SamplesPerPixel
ΕΥΡΟΣ ΤΙΜΩΝ : 0 .. 65535


Η ετικέτα αυτή δηλώνει τον αριθμό των BIT που χρειάζονται για να αναπαραστήσουμε κάθε δείγμα από αυτά που αποτελούν το στοιχείο εικόνας (pixel). Αν έχουμε μία ασμπρόμαυρη εικόνα, που όπως αναφέραμε πιο πάνω θα έχει ένα δείγμα ανά στοιχείο εικόνας, χρειαζόμαστε ένα BIT για κάθε δείγμα, άρα κάθε στοιχείο εικόνας περιγράφεται μόνο από ένα BIT. Αν έχουμε μία εικόνα με διαβαθμίσεις του γκρι, που για να περιγραφεί χρειάζονται 4 BIT (16 διαβαθμίσεις), τότε από τη στιγμή που έχουμε ένα δείγμα ανά στοιχείο εικόνας το κάθε στοιχείο εικόνας για να περιγραφεί χρειάζεται 4 BIT. Αντίθετα, αν έχουμε μία εικόνα με τρία επίπεδα χρώματος, πράγμα που σημαίνει και τρία δείγματα ανά στοιχείο εικόνας, τότε για να περιγράψουμε κάθε επίπεδο χρώματος θέλουμε 8 BIT. Συμπεραίνουμε ότι για να περιγράψουμε κάθε στοιχείο εικόνας χρειαζόμαστε 3 x 8 = 24 BIT. Από τα πιο πάνω βγαίνει το συμπέρασμα ότι κάθε επίπεδο χρώματος είναι δυνατόν να περιγράφεται με διαφορετικό αριθμό από BIT. Για παράδειγμα, σε μία εικόνα RGB ( 3 επίπεδα χρώματος, Κόκκινο, Πράσινο, Μπλέ ) το κόκκινο θα μπορούσε να περιγράφεται με 8 BIT, το πράσινο με 6 BIT και το μπλέ με 4 BIT. Στην πιο πάνω περίπτωση η ετικέτα θα πρέπει να πάρει τις τιμές " 8,6,4 ". Εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι στις RGB εικόνες οι τιμές αποθηκεύονται πάντα με μορφή R, G, B, ακόμα και αν οι τιμές που περιγράφουν τα επίπεδα τιμών είναι ίδιες π.χ. " 8,8,8 ". Οι εφαρμογές που διαβάζουν αρχεία TIFF πρέπει να δίνουν μεγάλη προσοχή σε αυτήν την ετικέτα και από τις τιμές που διαβάζουν να κρίνουν αν μπορούν να χειριστούν την συγκεκριμένη εικόνα ή όχι. Οι τιμές που χρησιμοποιούνται πιο συχνά είναι 4 ή 6 για εικόνες με διαβαθμίσεις του γκρι και 8 ή 12 για έγχρωμες εικόνες.


**3. ΕΤΙΚΕΤΑ " ΔΙΑΒΑΘΜIΣΗΣ "**


ΟΝΟΜΑ ΕΤΙΚΕΤΑΣ : Thresholding
ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΤΙΚΕΤΑΣ : 263 ( 107 h )
ΤΥΠΟΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ : Short
ΑΡΙΘΜΟΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ : 1
ΕΥΡΟΣ ΤΙΜΩΝ : 1 .. 3


Η ετικέτα αυτή μας δίνει πληροφορίες για τον τρόπο με τον οποίο εμφανίζονται τα δεδομένα της εικόνας. Η παρουσία της ετικέτας αυτής σε ένα αρχείο TIFF πιστοποιεί ότι η εικόνα έχει υποστεί κάποια επεξεργασία. Για παράδειγμα, μερικές συσκευές ανάγνωσης εικόνων έχουν την δυνατότητα να ανιχνεύουν αποχρώσεις του γκρι. Μπορούμε όμως τις εικόνες αυτές, είτε να τις μετατρέψουμε σε ασπρόμαυρες, είτε να τις μετατρέψουμε σε κατάλληλους σχηματισμούς από άσπρες και μαύρες τελείες, ώστε να εξομοιώσουμε τις αποχρώσεις του γκρι. Πρέπει να σημειώσουμε ότι η ετικέτα αυτή είναι ξεπερασμένη και χρησιμοποείται κυρίως από παλιότερες εκδόσεις TIFF. Παρακάτω επεξηγούνται οι 3 επιτρεπτές τιμές τις ετικέτας αυτής.

τιμή "1": Στην περίπτωση αυτή έχουμε μία εικόνα δίχρωμη και η           τιμή της ετικέτας " BIT ΑΝΑ ΔΕΙΓΜΑ " πρέπει να           είναι "1".

τιμή "2": Στην περίπτωση αυτή έχουμε μία εικόνα χρωματικής           αντιπαράθεσης ( Ditherd image ), η οποία προέκυψε           από μία εικόνα με αποχρώσεις του γκρι την οποία           μετασχηματίσαμε σε συνδιασμούς άσπρων και μαύρων           κουκίδων. Και στην περίπτωση αυτή, η τιμή της           ετικέτας " BIT ΑΝΑ ΔΕΙΓΜΑ " πρέπει να είναι "1".

τιμή "3": Στην περίπτωση αυτή το αρχείο TIFF περιέχει μία           εικόνα, η οποία είναι το αποτέλεσμα της επεξεργασίας           μίας άλλης εικόνας με κάποια μέθοδο "error           diffusion" (απαλειφή λαθών).


**4. ΕΤΙΚΕΤΑ " ΕΥΡΟΣ ΚΕΛΥΦΟΥΣ "**


ΟΝΟΜΑ ΕΤΙΚΕΤΑΣ : CellWidth
ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΤΙΚΕΤΑΣ : 264 ( 108 h )
ΤΥΠΟΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ : Short
ΑΡΙΘΜΟΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ : 1
ΕΥΡΟΣ ΤΙΜΩΝ : 0 .. 65535


Η ετικέτα αυτή αναλύεται μαζί με την επόμενη.


**5. ΕΤΙΚΕΤΑ " ΜΗΚΟΣ ΚΕΛΥΦΟΥΣ "**


ΟΝΟΜΑ ΕΤΙΚΕΤΑΣ : CellLength
ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΤΙΚΕΤΑΣ : 265 ( 109 h )
ΤΥΠΟΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ : Short
ΑΡΙΘΜΟΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ : 1
ΕΥΡΟΣ ΤΙΜΩΝ : 0 .. 65535


Οι δύο πιο πάνω ετικέτες δηλώνουν τις διαστάσεις του πίνακα χρωματικής αντιπαράθεσης ( dithering matrix ). Οι ετικέτες αυτές χρησιμοποιούνται μόνο όταν η εικόνα είναι αποθηκευμένη με κάποια τεχνική χρωματικής αντιπαράθεσης ( dithering technique ), άρα η τιμή της ετικέτας " ΔΙΑΒΑΘΜΙΣΗ " ( thresholding ) πρέπει να είναι "2". Οι πιο πάνω ετικέτες είναι στην πραγματικότητα χρήσιμες μόνο για εφαρμογές οι οποίες θέλουν να επεξεργαστούν εικόνες χρωματικής αντιπαράθεσης ( dithered ). Οι ετικέτες αυτές δεν εξασφαλίζουν ότι θα έχουμε συγχρονισμό μεταξύ της εικόνας χρωματικής αντιπαράθεσης και των σχηματισμών χρωματικής αντιπαράθεσης ( dithering patterns ). Για να επιτευχθούν τα πιο πάνω πρέπει να χρησιμοποιηθούν αρκετά έξυπνες μέθοδοι όπως π.χ. να δίδονται οι πίνακες χρωματικής αντιπαράθεσης μαζί με τα δεδομένα της εικόνας. Οι πιο πάνω ετικέτες χρησιμοποιούνται κυρίως σε παλαιότερες εφαρμογές, ενώ χρησιμοποιούνται σπάνια στις νέες εφαρμογές λόγω των προαναφερθέντων περιορισμών. Οι σύγχρονες εφαρμογές επεξεργάζονται εικόνες με αποχρώσεις του γκρι και αν είναι απαραίτητο μετατρέπουν οι ίδιες την εικόνα σε εικόνα χρωματικής αντιπαράθεσης. Οι συνηθισμένες τιμές του πίνακα χρωματικής αντιπαράθεσης είναι 4x4, 4x6 και 8x8.



**6. ΕΤΙΚΕΤΑ " ΕΛΑΧΙΣΤΗ ΤΙΜΗ ΔΕΙΓΜΑΤΟΣ "**


ΟΝΟΜΑ ΕΤΙΚΕΤΑΣ : MinSampleValue
ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΤΙΚΕΤΑΣ : 280 ( 118 h )
ΤΥΠΟΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ : Short
ΑΡΙΘΜΟΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ : 1
ΕΥΡΟΣ ΤΙΜΩΝ : 0 .. 65535


Η ετικέτα αυτή αναλύεται μαζί με την επόμενη.


**7. ΕΤΙΚΕΤΑ " ΜΕΓΙΣΤΗ ΤΙΜΗ ΔΕΙΓΜΑΤΟΣ "**


ΟΝΟΜΑ ΕΤΙΚΕΤΑΣ : MaxSampleValue
ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΤΙΚΕΤΑΣ : 281 ( 119 h )
ΤΥΠΟΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ : Short
ΑΡΙΘΜΟΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ : 1
ΕΥΡΟΣ ΤΙΜΩΝ : 0 .. 65535


Οι πιο πάνω ετικέτες μας βοηθούν στο να μετασχηματίσουμε τα δεδομένα της εικόνας στα κατάλληλα επίπεδα χρωμάτων στη συσκευή εξόδου. Η ετικέτες αυτές χρησιμοποιούνται σε συνδιασμό με την ετικέτα " ΦΩΤΟΜΕΤΡΙΚΗ ΕΡΜΗΝΕΙΑ ", που αναλύεται πιο κάτω. Οι ετικέτες αυτές δηλώνουν την ελάχιστη και τη μέγιστη τιμή που μπορεί να έχει ένα δείγμα. Αν οι πιο πάνω ετικέτες δεν υπάρχουν στο αρχείο TIFF, τότε θεωρούμε ότι έχουν εξ' ορισμού τις τιμές 0 και ( 2^" BIT ΑΝΑ ΔΕΙΓΜΑ ")-1. Για παράδειγμα, στις ασπρόμαυρες εικόνες έχουμε τιμές 0 και 1 αντίστοιχα, ενώ για εικόνες με 4 BIT διαβαθμίσεις του γκρι θα έχουμε τιμές 0 και 15 αντίστοιχα. Οι εφαρμογές που διαβάζουν αρχεία TIFF, πρέπει να διαβάζουν με προσοχή τις ετικέτες αυτές, ώστε να είναι σίγουρες ότι μπορούν να επεξεργαστούν το συγκεκριμένο εύρος τιμών και ότι μπορούν να επεξεργαστούν κατάλληλα την εικόνα, εάν αυτό χρειάζεται. Αν για παράδειγμα έχουμε μία εφαρμογή που υποστηρίζει εικόνες με 4 BIT αποχρώσεις του γκρι και το εύρος τιμών μιας εικόνας που θέλουμε να διαβάσουμε είναι από 2 έως 8, τότε η εικόνα θα πρέπει να υποστεί κάποια επιπλέον επεξεργασία, ώστε να την απεικονίσουμε σαν εικόνα με 16 επίπεδα του γκρι.


**8. ΕΤΙΚΕΤΑ " ΦΩΤΟΜΕΤΡΙΚΗ ΕΡΜΗΝΕΙΑ "**


ΟΝΟΜΑ ΕΤΙΚΕΤΑΣ : PhotometricInterpretation
ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΤΙΚΕΤΑΣ : 262 ( 106 h )
ΤΥΠΟΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ : Short
ΑΡΙΘΜΟΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ : 1
ΕΥΡΟΣ ΤΙΜΩΝ : 0 .. 2



Η ετικέτα αυτή μας δείχνει τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να ερμηνεύσουμε τα δεδομένα, ώστε να τα στείλουμε σωστά στη συσκευή εξόδου. Η ετικέτα μπορεί να πάρει τις πιο κάτω τιμές:


ΤΙΜΗ "0": Το δείγμα με την ελάχιστη τιμή αντιπροσωπεύει το           άσπρο, ενώ αντίθετα το δείγμα με τη μεγαλύτερη τιμή           αντιπροσωπεύει το μαύρο. Για τις εικόνες με αποχρώσεις           του γκρι, οι ενδιάμεσες τιμές ερμηνεύονται είτε           ανάλογα με την καμπύλη απόκρισης της κλίμακας του γκρι           (gray scale response curve), είτε ανάλογα με τα           αποτελέσματα του αλγόριθμου επεξεργασίας της εικόνας.

ΤΙΜΗ "1": Το δείγμα με την ελάχιστη τιμή αντιπροσωπεύει το           μαύρο, ενώ αντίθετα το δείγμα με την μεγαλύτερη τιμή           αντιπροσωπεύει το άσπρο. Για τις εικόνες με αποχρώσεις           του γκρι, οι ενδιάμεσες τιμές ερμηνεύονται, είτε           ανάλογα με την καμπύλη απόκρισης της κλίμακας του           γκρι (gray scale response curve), είτε ανάλογα με           τα αποτελέσματα του αλγόριθμου επεξεργασίας της           εικόνας.

ΤΙΜΗ "2": Η ετικέτα αυτή παίρνει την τιμή "2" μόνο όταν έχουμε           εικόνα τύπου RGB. Το δείγμα με την ελάχιστη τιμή           αντιπροσωπεύει την ελάχιστη ένταση του κάθε χρώματος,           ενώ αντίθετα το δείγμα με την μέγιστη τιμή           αντιπροσωπεύει τη μέγιστη ένταση του κάθε χρώματος.           Ο τρόπος που φυλάγονται τα δείγματα των τριών χρωμάτων           στο αρχείο βρίσκεται από την τιμή της ετικέτας "ΤΡΟΠΟΣ           ΦΥΛΑΞΗΣ ΧΡΩΜΑΤΩΝ". Πρέπει να σημειώσουμε ότι οι           τιμές των τριών χρωμάτων (κόκκινο, πράσινο, μπλε)           ορίζονται σύμφωνα με το πρώτυπο NTSC.

ΤΙΜΗ "3": Η ετικέτα παίρνει την τιμή αυτή όταν τα δεδομένα           ανήκουν σε μία εικόνα με παλλέτα χρωμάτων (Palette           color ). Αυτό σημαίνει ότι κάθε δείγμα περιγράφει ένα           χρώμα. Το δείγμα χρησιμοποιείται σαν δείκτης σε ένα           χάρτη χρωμάτων. Κάθε δείγμα χρησιμοποιείται σαν           δείκτης στις καμπύλες απόκρισης κάθε χρώματος           (κόκκινο, πράσινο, μπλε) και οι τιμές που παίρνουμε           καθορίζουν το πραγματικό χρώμα του στοιχείου εικόνας.           Εάν η ετικέτα αυτή έχει την τιμή "3", τότε στον           κατάλογο πρέπει να υπάρχει και η ετικέτα "ΚΑΜΠΥΛΕΣ           ΑΠΟΚΡΙΣΗΣ ΧΡΩΜΑΤΩΝ" και η τιμή της ετικέτας "ΔΕΙΓΜΑΤΑ           ΑΝΑ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΕΙΚΟΝΑΣ " πρέπει να είναι "1".

ΤΙΜΗ "4": Αν η ετικέτα αυτή έχει τιμή "4", σημαίνει ότι η           εικόνα που περιλαμβάνεται στον τρέχοντα κατάλογο           καθορίζει τα όρια ενός μη παραλληλόγραμμου τμήματος           μίας εικόνας που βρίσκεται σε άλλο κατάλογο του           αρχείου. Η εικόνα αυτή ονομάζεται μάσκα διαφάνειας. Η           τιμή των ετικέτων " ΔΕΙΓΜΑΤΑ ΑΝΑ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΕΙΚΟΝΑΣ "           και " ΒΙΤ ΑΝΑ ΔΕΙΓΜΑ " πρέπει να είναι "1". Αν πρέπει           να χρησιμοποιηθεί αλγόριθμος συμπίεσης, συνίσταται η           χρήση του αλγόριθμου PACKBITS. Τα ΒΙΤ με τιμή "1"           ορίζουν το εσωτερικό του τμήματος, ενώ τα ΒΙΤ με τιμή           "0" ορίζουν το εξωτερικό του τμήματος. Το μέγεθος της           μάσκας διαφάνειας πρέπει να είναι ίδιο με το μέγεθος           της κύριας εικόνας. Η μάσκα διαφάνειας χρησιμοποιείται           για να εμφανίσουμε ένα μη παραλληλόγραμμο τμήμα της           εικόνας στη οθόνη ή τον εκτυπωτή. Η τιμή αυτή συνήθως           δεν χρησιμοποιείται στα επιτραπέζια εκδοτικά           συστήματα.

Συνίσταται να χρησιμοποιείται η ετικέτα αυτή σε όλα τα αρχεία TIFF για να μην υπάρχουν παρερμηνείες στον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να γίνει η παρουσίαση της εικόνας. Αν παρ' όλα αυτά δεν υπάρχει η ετικέτα αυτή σε ένα αρχείο, θεωρούμε σαν εξ' ορισμού τιμή "0" ή "1". Πρέπει να σημειώσουμε ακόμα, ότι αν η εικόνα έχει συμπιεστεί με τον αλγόριθμο CCITT/3, τότε η ετικέτα αυτή δεν είναι απαραίτητη, γιατί το πρωτόκολο CCITT/3 καθορίζει και την φωτομετρική ερμηνεία.


**9. ΕΤΙΚΕΤΑ " ΚΑΜΠΥΛΗ ΑΠΟΚΡΙΣΗΣ ΤΗΣ ΚΛΙΜΑΚΑΣ ΤΟΥ ΓΚΡΙ "**


ΟΝΟΜΑ ΕΤΙΚΕΤΑΣ : GrayResponceCurve
ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΤΙΚΕΤΑΣ : 291 ( 123 h )
ΤΥΠΟΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ : Short
ΑΡΙΘΜΟΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ : 2^BitsPerSample
ΕΥΡΟΣ ΤΙΜΩΝ : 0 .. 65535


Η ετικέτα αυτή σε συνδυασμό με την επόμενη μας δίνουν επί πλέον πληροφορίες για τη φωτομετρική ερμηνεία μίας εικόνας με αποχρώσεις του γκρι. Η καμπύλη απόκρισης της κλίμακας του γκρι δίνει πληροφορίες για το πώς κατανέμονται τα επίπεδα του γκρι, μεταξύ της ελάχιστης και της μέγιστης τιμής που είναι δυνατόν να πάρει ένα δείγμα, καθορίζοντας με τον τρόπο αυτό ακριβώς ποια ένταση θα έχει το κάθε επίπεδο του γκρι. Οι τιμές της ετικέτας αυτής χρησιμοποιούνται σαν πίνακας αναζήτησης με τιμές (δείκτες) από 0 έως (2^BitPerSample)-1, βρίσκοντας με τον τρόπο αυτό την ακριβή ένταση κάθε στοιχείου εικόνας. Οι πληροφορίες που μας δίνουν οι δύο αυτές ετικέτες μπορούν να χρησιμοποιηθούν με πολλούς τρόπους. Οι δύο πιο συνηθισμένοι είναι:
α) Αν ξέρουμε την καμπύλη απόκρισης της εικόνας, καθώς και την     καμπύλη απόκρισης της συσκευής εξόδου, τότε με έξυπνους     μετασχηματισμούς είναι δυνατόν να αναπαραστήσουμε την εικόνα     στη συγκεκριμένη συσκευή εξόδου ακριβώς όπως είναι (χωρίς     παραμορφώσεις).
β) Αν έχουμε μία εικόνα χαμηλής αντίθεσης ( contrast ), πράγμα     το οποίο φαίνεται και από την καμπύλη απόκρισης, τότε     κάνοντας τους κατάλληλους μετασχηματισμούς είναι δυνατόν να     αυξήσουμε την αντίθεση ( contrast ) της εικόνας.


**10. ΕΤΙΚΕΤΑ " ΜΟΝΑΔΕΣ ΤΗΣ ΚΛΙΜΑΚΑΣ ΤΟΥ ΓΚΡΙ" **


ΟΝΟΜΑ ΕΤΙΚΕΤΑΣ : GrayResponceUnit
ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΤΙΚΕΤΑΣ : 290 ( 122 h )
ΤΥΠΟΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ : Short
ΑΡΙΘΜΟΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ : 1
ΕΥΡΟΣ ΤΙΜΩΝ : 0 .. 5


Η ετικέτα αυτή καθορίζει την ακρίβεια των δεδομένων της προηγούμενης ετικέτας. Οι επιτρεπτές τιμές που η ετικέτα αυτή μπορεί να πάρει είναι οι πιο κάτω :

ΤΙΜΗ "1": Τα δεδομένα αντιπροσωπεύουν δέκατα της μονάδας.

ΤΗΜΗ "2": Τα δεδομένα αντιπροσωπεύουν εκατοστά της μονάδας.

ΤΙΜΗ "3": Τα δεδομένα αντιπροσωπεύουν χιλιοστά της μονάδας.

ΤΙΜΗ "4": Τα δεδομένα αντιπροσωπεύουν δεκάκις χιλιοστά της           μονάδας.

ΤΙΜΗ "5": Τα δεδομένα αντιπροσωπεύουν εκατοντάκις χιλιοστά της           μονάδας.

Οι πιο πάνω τιμές χρησιμοποιούνται ώστε να έχουμε τη δυνατότητα να δίνουμε την ακριβή ένταση που θέλουμε, μετατρέποντας σε κλασματικούς αριθμούς τα ακέραια δεδομένα της προηγούμενης ετικέτας. Για παράδειγμα, αν η τιμή της ετικέτας " ΜΟΝΑΔΕΣ ΤΗΣ ΚΛΙΜΑΚΑΣ ΤΟΥ ΓΚΡΙ " είναι 3 ( χιλιοστά της μονάδας ) και κάποιο από τα δεδομένα της " ΚΑΜΠΥΛΗΣ ΑΠΟΚΡΙΣΗΣ ΤΗΣ ΚΛΙΜΑΚΑΣ ΤΟΥ ΓΚΡΙ " είναι 521, τότε η ένταση του συγκεκριμένου επιπέδου του γκρι θα είναι 0,521. Αν η ετικέτα αυτή δεν υπάρχει στο αρχείο TIFF, τότε θεωρούμε εξ' ορισμού ότι έχει την τιμή "2".


**11. ΕΤΙΚΕΤΑ " ΚΑΜΠΥΛΕΣ ΑΠΟΚΡΙΣΗΣ ΧΡΩΜΑΤΩΝ " **


ΟΝΟΜΑ ΕΤΙΚΕΤΑΣ : ColorResponseCurves
ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΤΙΚΕΤΑΣ : 301 ( 12D h )
ΤΥΠΟΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ : Short
ΑΡΙΘΜΟΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ : (2^ "BIT ΑΝΑ ΔΕΙΓΜΑ" για το κόκκινο )+ (2^ "ΒΙΤ ΑΝΑ ΔΕΙΓΜΑ" για το πράσινο )+ (2^ "ΒΙΤ ΑΝΑ ΔΕΙΓΜΑ" για το μπλε ).
ΕΥΡΟΣ ΤΙΜΩΝ : 0 .. 65535


Η ετικέτα αυτή, σε συνδυασμό με την επόμενη, μας δίνουν επί πλέον πληροφορίες για τη φωτομετρική ερμηνεία μίας έγχρωμης εικόνας . Οι καμπύλες αυτές δουλεύουν με τον ίδιο ακριβώς τρόπο όπως και η "ΚΑΜΠΥΛΗ ΑΠΟΚΡΙΣΗΣ ΤΗΣ ΚΛΙΜΑΚΑΣ ΤΟΥ ΓΚΡΙ". Οι καμπύλες απόκρισης χρωμάτων δίνουν πληροφορίες για το πώς κατανέμονται τα επίπεδα των χρωμάτων μεταξύ της ελάχιστης και της μέγιστης τιμής που είναι δυνατόν να πάρει ένα δείγμα, καθορίζοντας με τον τρόπο αυτό ακριβώς ποια ένταση θα έχει το κάθε χρώμα. Οι τιμές της ετικέτας αυτής χρησιμοποιούνται σαν πίνακας αναζήτησης με τιμές (δείκτες) από 0 έως (2^BitPerSample)-1, βρίσκοντας με τον τρόπο αυτό την ακριβή ένταση κάθε χρώματος σε κάθε στοιχείο εικόνας. Το "0" αναπαριστά την ελάχιστη ένταση, ενώ το 65535 αναπαριστά την μέγιστη ένταση κάθε χρώματος. Συμπεραίνουμε λοιπόν, ότι το άσπρο αναπαριστάται από την τιμή "65535,65535,65535", ενώ το μαύρο αναπαριστάται από την τιμή "0,0,0". Οι πληροφορίες που μας δίνουν οι δύο αυτές ετικέτες μπορούν να χρησιμοποιηθούν με πολλούς τρόπους. Οι δύο πιο συνηθισμένοι είναι:
α) Αν ξέρουμε τις καμπύλες απόκρισης της εικόνας, καθώς και τις     καμπύλες απόκρισης της συσκευής εξόδου, τότε με έξυπνους     μετασχηματισμούς είναι δυνατόν να αναπαραστήσουμε την εικόνα     στη συγκεκριμένη συσκευή εξόδου ακριβώς όπως είναι (χωρίς     παραμορφώσεις).
β) Αν έχουμε μία εικόνα χαμηλής αντίθεσης ( contrast ) ,πράγμα     το οποίο φαίνεται και από τις καμπύλες απόκρισης, τότε,     κάνοντας τους κατάλληλους μετασχηματισμούς, είναι δυνατόν να     αυξήσουμε την αντίθεση (contrast) της εικόνας.


**12. ΕΤΙΚΕΤΑ " ΜΟΝΑΔΕΣ ΚΑΜΠΥΛΗΣ ΑΠΟΚΡΙΣΗΣ ΧΡΩΜΑΤΩΝ "**


ΟΝΟΜΑ ΕΤΙΚΕΤΑΣ : ColorResponceUnit
ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΤΙΚΕΤΑΣ : 300 ( 12C h )
ΤΥΠΟΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ : Short
ΑΡΙΘΜΟΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ : 1
ΕΥΡΟΣ ΤΙΜΩΝ : 0 .. 5


Η χρήση της ετικέτας αυτής είναι ακριβώς αντίστοιχη με τη χρήση της ετικέτας " ΜΟΝΑΔΕΣ ΤΗΣ ΚΛΙΜΑΚΑΣ ΤΟΥ ΓΚΡΙ ". Για περισσότερες πληροφορίες κοιτάξτε την προηγούμενη ετικέτα.

**13. ΕΤΙΚΕΤΑ " ΧΑΡΤΗΣ ΧΡΩΜΑΤΩΝ "**


ΟΝΟΜΑ ΕΤΙΚΕΤΑΣ : ColorMap
ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΤΙΚΕΤΑΣ : 320 ( 140h )
ΤΥΠΟΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ : Short
ΑΡΙΘΜΟΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ : 3 * ( 2^ " ΒΙΤ ΑΝΑ ΔΕΙΓΜΑ " )
ΕΥΡΟΣ ΤΙΜΩΝ : 1 .. 3


Η ετικέτα αυτή καθορίζει το χάρτη χρωμάτων για μία έγχρωμη εικόνα που χρησιμοποιεί παλλέτα χρωμάτων. Η τιμή κάθε στοιχείου εικόνας χρησιμοποιείται σαν δείκτης και στις τρεις καμπύλες (κόκκινο, πράσινο, μπλε), προκειμένου να βρούμε το πραγματικό χρώμα του στοιχείου εικόνας. Οι τρεις αυτές καμπύλες αποθηκεύονται σειριακά στο αρχείο. Πρώτα αποθηκεύεται η καμπύλη του κόκκινου και ακολουθούν οι καμπύλες του πράσινου και του μπλε. Κάθε καμπύλη περιγράφεται από (2^ "ΒΙΤ ΑΝΑ ΔΕΙΓΜΑ") δεδομένα. Ο χάρτης χρωμάτων χρησιμοποιείται σαν πίνακας αναζήτησης. Η χρήση της ετικέτας αυτής είναι συμπληρωματική της ετικέτας " ΚΑΜΠΥΛΕΣ ΑΠΟΚΡΙΣΗΣ ΧΡΩΜΑΤΩΝ ". Για τις περισσότερες όμως εφαρμογές, είναι αρκετή η χρήση μόνο της ετικέτας "ΚΑΜΠΥΛΕΣ ΑΠΟΚΡΙΣΗΣ ΧΡΩΜΑΤΩΝ".


**14. ΕΤΙΚΕΤΑ " ΛΕΥΚΟ ΣΗΜΕΙΟ "**


ΟΝΟΜΑ ΕΤΙΚΕΤΑΣ : WhitePoint
ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΤΙΚΕΤΑΣ : 318 ( 13E h )
ΤΥΠΟΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ : Rational
ΑΡΙΘΜΟΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ : 2


Η ετικέτα αυτή καθορίζει το λευκό σημείο της εικόνας. Η τιμή της ετικέτας καθορίζεται από το χρωματικό διάγραμμα 1931 CIE xy Y. Η ετικέτα αυτή περιγράφει μόνο το χρωματισμό και όχι τη φωτοβολία. Το λευκό σημείο που περιγράφει η ετικέτα αυτή μπορεί να είναι το λευκό σημείο της οθόνης στην οποία σχεδιάστηκε η εικόνα. Αν η ετικέτα αυτή δεν υπάρχει στο αρχείο, θεωρούμε σαν τιμή της ετικέτας το λευκό σημείο D65 x = 0.313, y = 0.329. Πρώτα δίνεται η τιμή x και μετά η τιμή y.


**15. ΕΤΙΚΕΤΑ " ΒΑΣΙΚΟΙ ΧΡΩΜΑΤΙΣΜΟΙ "**


ΟΝΟΜΑ ΕΤΙΚΕΤΑΣ : PrimaryCromaticities
ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΤΙΚΕΤΑΣ : 319 ( 13F h )
ΤΥΠΟΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ : Rational
ΑΡΙΘΜΟΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ : 6


Οι τιμές της ετικέτας αυτής καθορίζουν τους βασικούς χρωματισμούς των χρωμάτων. Η τιμές της ετικέτας καθορίζονται από το χρωματικό διάγραμμα 1931 CIE xy Y. Τα δεδομένα της ετικέτας περιγράφουν τους χρωματισμούς των βασικών χρωμάτων της οθόνης στην οποία σχεδιάστηκε η εικόνα. Αν η ετικέτα αυτή δεν υπάρχει στο αρχείο, θεωρούμε ότι τα βασικά χρώματα έχουν τους εξής χρωματισμούς:

κόκκινο x = 0.635, y = 0.340
πράσινο x = 0.305, y = 0.595
μπλε x = 0.155, y = 0.070

Τα δεδομένα δίνονται με την εξής σειρά, x κόκκινου, y κόκκινου, x πράσινου, y πράσινου, x μπλε, y μπλε.